PRIVACY NOTICE

EN | BM

This notice is given to you on behalf of NovelPlus Sdn Bhd ("NPSB"). This notice is given in line with the Personal Data Protection Act 2010 ("the Act"), to cover any personal data you have provided to NPSB or that is subsequently obtained by NPSB from time to time ("Personal Data"). Depending on case to case and the Personal Data obtained, the Personal Data NPSB has may include your name, phone number, identity card number, race, gender, e-mail address, credit card details, address, and other personal data of yours that may be necessary for the Purpose below.

The Personal Data may be processed by NPSB to deliver and perform NPSB's products and services to you, to communicate with you, carry out analytics or performing statistical/market research, promoting products and services, and other purposes related to the business of NPSB (collectively, "Purpose"). The Personal Data is obtained when you subscribe for NPSB's products and services, fill up documents/forms, liaise or give it to NPSB or NPSB's representatives (in person, over the telephone, or through websites), or as a result of any referrals from a party which has included their verifiable personal contact details.

You are under no obligation to provide the Personal Data to NPSB. However, the failure to provide some of the Personal Data may result in the following (which we shall not be held liable for):
(i) inability to provide you with the required notices, or products and services requested;
(ii) inability for NPSB to update you with the latest products and service;
(iii) inability to comply with any applicable law, regulation, direction, court order, by laws, guidelines and/or codes applicable to NPSB.

NPSB does not sell the Personal Data and does not give it to any third party for the third party to use for their own commercial purpose. NPSB does however use the Personal Data to send communications on behalf of selected organizations if you have opted to receive such messages. We send the messages directly, so at no time do these organizations get the Personal Data, unless you respond or give it to them yourself. For the Purpose above or to fulfill some legal or regulatory function, NPSB may disclose the Personal Data to authorities and regulators, third party service providers that perform part of NPSB's products and services or which act on behalf of NPSB, other third party service providers or professional advisers in connection with NPSB's business, or within NPSB's group of companies. The disclosure may be to places outside of Malaysia, but in all such instances, it will be done in compliance with the Act, with the necessary security and confidentiality safeguards.

By subscribing for NPSB's products and services, and/or continuing to deal with NPSB, you understand, agree and consent to the contents of this notice, and the processing of your Personal Data by NPSB.

Your Personal Data shall be stored either in hard copies in our offices or stored in servers (located in Malaysia or outside Malaysia) and will either be operated by us or our service providers. Any Personal Data supplied by you will be retained by our organization as long as necessary for the fulfillment of the Purposes stated above or as required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect our interests.

You may at any time withdraw your consent, in full or in part, subject to any applicable legal restrictions or contractual conditions. To do this or make inquiries, complaints, request for access to or correction of your Personal Data, or limit the processing of your Personal Data, you can contact or write in to NovelPlus Sdn Bhd, PDPA Officer, 28-01 Level 28 Integra Tower, The Intermark, 348 Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur (Telephone No.: +603 2775 9637) or email us at pdpa@novelplus.co.

NPSB may need to modify this notice from time to time as may be needed, for example, to comply with changes in business operations or laws and regulations. NPSB will post all changes to this notice. In the event of any inconsistency between the English and the Bahasa Malaysia versions, the English version shall prevail.
Thank you.

 

NOTIS PRIVASI

EN | BM

Notis ini diberikan kepada anda bagi pihak NovelPlus Sdn Bhd ("NPSB "). Notis ini adalah selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"), untuk melindungi semua jenis Data Peribadi yang anda berikan kepada NPSB dan/atau yang telah sedia diperolehi oleh NPSB dari masa ke semasa ("Data Peribadi"). Data Peribadi yang telah diperolehi dari masa ke semasa mungkin telah termasuk nama anda, nombor telefon, nombor kad pengenalan, bangsa, jantina, alamat e-mel, maklumat kad kredit, alamat, dan data peribadi lain yang mungkin diperlukan untuk Tujuan di bawah.

Data Peribadi anda diproses oleh NPSB bertujuan untuk menyampaikan dan melaksanakan produk dan/atau perkhidmatan NPSB kepada anda, untuk berkomunikasi dengan anda, menjalankan analisis atau melaksanakan penyelidikan statistik/pasaran, mempromosikan produk dan perkhidmatan, dan tujuan lain yang berkaitan dengan perniagaan dan operasi NPSB (secara keseluruhan, "Tujuan"). Data Peribadi diperolehi apabila anda melanggan produk dan/atau perkhidmatan NPSB, mengisi dokumen/borang, berhubung atau memberikannya kepada NPSB atau wakil NPSB (secara peribadi, melalui telefon, atau melalui laman web), atau sebagai hasil daripada apa-apa rujukan daripada sesetengah pihak yang telah menyatakan butir-butir telus maklumat hubungan mereka.

Anda tidak wajib memberi dan/atau memaklumkan Data Peribadi anda kepada NPSB. Walaubagaimanapun, kegagalan untuk menyediakan beberapa butir maklumat Data Peribadi boleh menyebabkan perkara yang dinyatakan seperti berikut (dan kami tidak akan bertanggungjawab):
(i) ketidakupayaan untuk memberikan anda notis yang diperlukan, atau produk dan/atau perkhidmatan yang diminta;
(ii) ketidakupayaan untuk memaklumkan kepada anda produk dan/atau perkhidmatan terkini NPSB;
(iii) ketidakupayaan untuk mematuhi mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang, garis panduan dan/atau kod yang berkenaan dengan NPSB.

NPSB tidak menjual Data Peribadi dan tidak memberikannya kepada mana-mana pihak ketiga untuk tujuan komersial mereka. NPSB bagaimanapun menggunakan Data Peribadi untuk berkomunikasi bagi sesetengah organisasi yang terpilih, jika anda telah memilih untuk menerima mesej tersebut. NPSB menghantar mesej secara terus kepada anda, maka Data Peribadi anda tidak mungkin diperolehi oleh organisasi-organisasi terbabit, melainkan jika anda memberi maklum balas dan/atau memberikannya kepada mereka sendiri. Bagi Tujuan di atas dan/atau untuk memenuhi beberapa keperluan undang-undang dan/atau peraturan, NPSB boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak berkuasa dan/atau pengawal selia yang berkaitan dan/atau berkenaan, penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang melaksanakan sebahagian daripada produk dan/atau perkhidmatan NPSB atau yang bertindak bagi pihak NPSB, pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang lain atau penasihat profesional yang berkaitan dengan perniagaan NPSB, atau kumpulan syarikat NPSB. Pendedahan butir-butir yang berkenaan mungkin melibatkan tempat-tempat di luar Malaysia, tetapi ia akan dilakukan selaras dengan Akta yang berkaitan, selain mengambil langkah-langkah keselamatan yang diperlukan berserta perlindungan kerahsiaan dalam melaksanakan perkara tersebut.

Dengan melanggan produk dan/atau perkhidmatan NPSB, dan/atau berurusan dengan NPSB secara berterusan, anda memahami, bersetuju dengan kandungan notis ini, dan pemprosesan Data Peribadi anda oleh NPSB.

Data Peribadi akan disimpan sama ada dalam bentuk cetakan di premis NPSB atau disimpan di dalam pelayan (samada di dalam atau di luar Malaysia) dan sama ada akan dikendalikan oleh NPSB atau pembekal perkhidmatan NPSB. Semua jenis Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh NPSB selama yang diperlukan untuk memenuhi Tujuan yang dinyatakan di atas dan/atau seperti yang diperlukan untuk memenuhi peraturan, keperluan undang-undang dan/atau untuk melindungi kepentingan NPSB.

Pada bila-bila masa anda boleh menarik balik kebenaran anda, sepenuhnya atau sebahagian, tertakluk kepada keperluan undang-undang-undang atau syarat-syarat kontrak. Untuk berbuat demikian atau untuk sebarang pertanyaan, aduan, keperluan akses kepada atau pembetulan terhadap Data Peribadi anda, atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, anda boleh menghubungi atau menulis kepada NovelPlus Sdn Bhd, PDPA Officer, 28-01 Level 28 Integra Tower, The Intermark, 348 Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur (Telephone No.: +603 2775 9637) atau emel kami di pdpa@novelplus.co.

NPSB mungkin perlu mengubahsuai notis ini dari masa ke semasa sebagaimana yang diperlukan, sebagai contoh, untuk mematuhi perubahan dalam operasi perniagaan atau undang-undang dan/atau peraturan-peraturan tertentu. NPSB akan mencatat semua perubahan di notis ini. Sekiranya terdapat percanggahan di antara versi Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Terima kasih.

 

INTERNAL NOTES:
A. INSERTION ON NPSB WEBSITE/APPS

1. Your privacy is important to us. We are compliant to PDPA 2010