chapter 1

"Am tunggulah aku penat lah. " Haih Amran oi kalau iya pun mahu aku teman kau jogging petang ini, janganlah buat aku ni macam kau sekali jog boleh pusing dua tiga kali taman ini. Pancit tahu tak. Dia tu tak mengapalah tentu-tentu fit.

"Lambatlah kau ni. Baru one lap dah pancit. Banyak sangat ternak lemak. "

"Eh agak sikit. Im not that fat okay. "

"Siapa jer orang gemuk mengaku dia gemuk? "

Amran Firdaus sudah gelak melihat Hannah yang sudah berkerut menahan marah. Bukannya dia tak kenal dengan kawannya seorang ni. Hot temper. Baran sangat. "Ha depan tu ada kerusi jom duduk. " kata Am

"dah 12 tahun berlalu Am. Daripada kita sekolah menengah sampai kita dah masuk 27 tahun dah pun tak sangka aku still kawan dengan kau. "

"Kan aku pun tak sangka aku still berkawan dengan orang yang tak setaraf langsung dengan aku. Hahahaha. "

Dah biasa sangat dengan si Am ni. Kalau jumpa aku tak sah langsung kalau tak perli atau kutuk aku. Nasib baiklah aku ini seorang yang memahami kau Am. Kalau perempuan lain gamaknya dah tinggalkan kau dah. Patutlah selama ini setiap kali blind date kau kena simbah air dan kene makan penampar.

"So you ni Amran Firdaus? Hye I Nina De Luthfy. " Am pandang perempuan yang telah dijadikan calon menantu mummy. Seorang gadis berketurunan Mexico. Of course lah lawa persis model Miss Universe dunia. Namun andai kata lawa bak bidadari namun pakaiannya masih tidak cukup kain dan terdedah dua aset yang amat berharga untuk diri wanita. Apa gunanya?

"Walaikumsalam. " jawab Amran Firdaus lalu menyuruh Nina duduk. Hampir tergelak jugak Am apabila melihat muka Nina yang sedikit terkejut apabila tiba-tiba sahaja Am menjawab salam.

"I Amran Firdaus. So you lah yang mummy hantar untuk I? hmm. "

"Ya. Kenapa you tenung I macam tu? You must think Im hot right? "

"You know what? Firdaus means Syurga. And as well you know syurga such a very beautiful place and tak panas. Of course I think you are hot because you ada ciri-ciri perempuan yang jatuh gaung neraka. "

Nina terus bangun dan menyimbah segelas air yang berada di atas meja mereka. "Kurang ajar! kau ingat kau tu comfirm ke masuk syurga? Nasib baik air ni bukan air panas. Kalau tidak terbakarlah kau. "

"Seriously kau cakap macam tu Am? Weh mummy kau tak marah ke? " tanya Hannah setelah Am habis cerita tentang blind datenya yang tak menjadi semalam.

"Mummy? Aku cakap benda betul Hannah. Maybe Nina tu favourite all men in the world but not me. She is not my type. "

"Complicated sangatlah kau ni Am. Kalau lama-lama kau macam ini. Orang maybe fikir kau ni gay tau. Macam takde perasaan. Atau kau sebenarnya memanggggg.... " cepat-cepat Hannah menekup mulutnya dan membuat muka terkejut.

"Ehhh Hannah kenapa kau fikir sampai centu. Aku straight lagi tau. Cuba kau fikir balik takkan aku nak isteri yang tayang barang hak aku dengan orang lain? Kalau setakat free hair aku boleh terima but she showed her breast tho. "

Cepat-cepat Hannah menyilangkan tangannya ke dada. Kalau borak dengan Am boleh sawan Hannah dekat sini. "Pervert. "

Cepat-cepat Hannah menyambung joggingnya dan meninggalkan Am yang sedang tergelak besar melihat Hannah yang sudah malu dengan kata-katanya tadi. Biasalah perempuan. Cubit peha kanan terasa peha kiri.