BAB 8

Akhirnya, sebelum Rania pulang, Rayyan menyuruhnya menjamah epal yang telah diukirnya tadi. Tanpa rasa curiga, Rania mengambil ukiran epal berbentuk hati yang kecil-kecil tadi lalu memakannya. Epal merah itu memang sangat manis. Kerana terlalu sukakan epal, maka Rania terus menikmati epal tadi sehingga pada akhirnya dia menjumpai sebentuk cincin di dalam epal tadi.

Rania agak terperanjat. Rayyan hanya tersenyum. Cincin tadi dikeluarkan daripada epal itu dan disarungkan ke jari manis Rania. Rania tidak mampu berkata-kata. Hatinya begitu tersentuh dengan kejutan yang dibuat oleh Rayyan ini.

“Rayyan akan mencintai Rania sampai bila-bila,” bisik Rayyan ke telinga gadis itu.

Rania diam tidak memberikan respon. Sungguh, dia terharu kini.

“Rayyan akan mencintai Rania walaupun sesudah Rania mati,” ujar Rayyan lagi.

Kali ini Rania mengangguk. Yakinlah dia Rayyan benar-benar mencintai dirinya. Rania merapatkan bibirnya ke telinga Rayyan lalu dia juga membisikkan sesuatu ke telinga lelaki itu.

“Rania juga akan tetap cintakan Rayyan sampai bila-bila,” ujar Rania lembut.

Selesai sahaja dia mengucapkan kata-kata itu, tiba-tiba Rania terasa tekaknya panas dan seperti terbakar. Rania cuba berkata-kata namun suaranya tidak keluar lagi.

Melihat keadaan Rania begitu, tahulah Rayyan racun yang dibubuhnya di potongan epal berbentuk hati itu sudah mula menunjukkan reaksi ke tubuh Rania. Perlahan, kepala Rania dipangku di atas ribanya. Kepala gadis itu diusap penuh kasih. Air mata mula merembes keluar daripada tubir mata Rayyan apabila melihat Rania tercungap-cungap di atas ribanya. Rayyan mengucup penuh kasih dahi Rania. Dia membisikkan sesuatu ke telinga Rania.