CHAPTER 19

Khail mencapai kunci kereta BMW nya dengan pantas..

"Abang!Nak gi mana pulak tu?"Soal Keysha sambil berlari turun mengejar langkah si abang yang sudah bergerak ke pintu utama.

"Cari Kak Lysa."Mendatar Khail menjawab.

"I'm going with you."Balas Keysha.Khail mengeluh sebelum berlari ke kereta.Pintu rumah dikunci laju oleh gadis itu.

***
"Huhuhu,Apasal kau mati Joong Ki sayang!!!"Mawar yang sudah mengalirkan air kata di hadapan televisyen diruang tamu sudah menekup muka.

Ceh,layan Descendants of The Sun pon agak-agak lah!Hey,ni Mawar Erina lah!Mustahil tak jadi Drama Queen!

Kota tisu dimeja kopi dicapai sebelum mengelap air matanya itu.

Tok!Tok!!Tok!!

Mawar menoleh ke arah pintu yang diketuk bagai nak pecah itu.Mak!!Ada hantu?Pencuri?Perogol?Penyamun?Haaaa!!

Berkira-kira dia hendak membuka pintu rumah sewanya.Sudahlah dia tinggal seorang diri kerana Adriana roommate nya masih outstation hari ni.

TOK!!TOK!!!TOK!!!

Makin kuat bunyi ketukan pintu.Mawar akhirnya bergerak dengan perlahan.

"Siapa?Kalau kau ada niat jahat baik kau belah je,aku ada machine gun,kang aku tembak kau arwah nanti!!"Jerit Mawar di muka pintu.

Acah je lebih!

"Ni I lah!Khail Redza!Suami Ellysa!"Mawar membulatkan mata.Segera pintu dibuka.Terpacul susuk tubuh dengn baju kemeja yang sudah basah akibat terkena hujan yang lebat

"My god!I'm so sorry Khail! I tak tahu.Err,bukan tak nak ajak masuk tapi tak manis pulak."Balas Mawar

"I tak ada masa.Ellysa ada dengan you ke?"Soal Khail.Mawar mengerutkan dahi.

"Ellysa?Tak ada pulak.Kenapa ni?Dia tak ada jumpa i semenjak dua menjak ni."Mawar berkata.

Khail meraup wajah.

"You tak tahu ke dia pergi mana?Tak call you?"Soal Khail lagi.

"Tak ada.Kenapa ni?You gaduh dengan dia ke?"Mawar bertanya serius.

"Nolah.Hmm,kalau dia ada call you inform i.I balik dulu."Khail melangkah ke arah kereta BMW nya.Keysha menanti.

'Apa hal lagi ni Ellysa?Tak pernah tak buat aku risau'Bebel Mawar sambil memerhati kereta BMW hilang dari pandangan.

"Macam mana?"Soal Keysha tidak sabar.Khail menggeleng dengan wajah tenang.Tapi hati?Hanya Allah yang tahu.

"Mana pulak Kak Lysa ni pergi?Kenapa sebenarnya?"Keysha bertanya lagi.

"Dia dah tahu semua.Dia dengar apa yng abang dengan Kak Lia masa kat office tadi."Balas Khail mendatar.

Keysha membulatkan mata.Aduh!Patutlah.

"Dahtu macam mana ni?"Soal gadis itu gusar teramat.Khail diam sebentar.Keysha turut diam memikirkan cara untuk mencari si kakak ipar itu.

Beberapa minit berlalu....

"Kejap!"Keysha terjerit tiba-tiba.Khail menoleh.Pahal ni?Kena sampuk jin pulak ke?

"Apa dia?"Soal Khail mengangkat sebelah keningnya.

"Kita boleh mintak Frandy uruskan."Ujar Keysha tersenyum segaris.Khail mengerutkan dahi.

"Hah?Frandy?Anak buah Axender?"Soal Khail.Keysha mengangguk laju.

"The what?!!Sejak bila makhluk tu balik?"Soal Khail mendatar.

"Err,jumpa masa papa datang hari tu dekat café."Balas Keysha.

"Nice!Kita pergi rumah Adryan."Khail mula memandu ke rumah temannya itu.

***
TOK!TOK!TOK!TOK!!

Ariq memandang ke arah Kevin yang sedang bermain Mobile Legend bersamanya itu.Kevin turut memandang ke arah bosnya.

"Kau bukak!"Ujar Ariq senada.

"Pahal aku pulak?Kaulah!"Balas Kevin.

"Oh melawan kau ehh?"Ariq bangun dari duduknya lalu mencekak kolar baju Kevin.

"Wo,wo,wo!Okay bro,rileks!Mende boleh bawak bincang!"Kevin membalas laju.

"Nak bukak ke tak nak?"Soal Ariq lagi.Kevin mengangguk laju.

"Tahu pon takut.Dah pergi kau bukak.Entah makhluk mana pulak yang datang rumah malam-malam.buta ni!"Jawb Ariq sambil mencapai Iphone X bewarna hitamnya itu.

Kevin mengeluh sebelum bergerak ke pintu rumah.Pintu dibuka.

"Yow!"Tegur Khail mengangkat sebelah tangan.

"The ****?!Kai!"Jerit Kevin kuat.Khail tersenyum hambar.

"Woi!Pahal kau jerit tu?Anak aku nak tidur lah!"Adryan yang baru melangkah turun dari tingkat atas itu menegur.

"Woi,bro!"Adryan menegur lantas berlari ke arah Khail.

"Ye aku ni.Mana Alex?"Soal Khail.

"I will come when you call my name~"Ariq melangkah ke pintu rumah sambil menyanyi.

"Tenenet,tenenet!"Frandy yang baru muncul dari dapur itu terus ikut menyanyi sekali.

"Dah mai dah bala."Ujar Adryan mendatar.Khail melepaskan tawa.

"Yow!What's up bro?"Soal Ariq sambil berlaga bahu bersama Khail.(Cara lelaki buat,sis tak tau! xp)

"Belum mati lagi."Balas Khail senada.

"Ye?Ingat dah innalillah."Ariq turut membalas senada.

"Dah tak payah nak gaduh kat sini.Pahal kau datang rumah aku malam-malam buta ni?Mana Rania?"Soal Adryan.

"Here! I kat luar tengok hujan tadi."Balas Keysha baru muncul.

"Fek dah (faedah) pe you buat kat luar tengok hujan?"Tanya Kevin.

"Asal?Suka hatilah."Keysha menjelirkan lidah.Kevin menjeling.

"Aku nak mintak Frandy hack cctv kat rumah aku."Khail berkata tegas.

Frandy membulatkan mata.

"Hah?Pahal?Kang dia hack nampak benda-benda kotor buat naik nafsu makhluk ni aja!"Jerit Ariq tiba-tiba.

Buk!!

Kepala Ariq diketuk oleh Khail.

"Cctv rumah aku.Bukan bilik aku lah!"Khail menjeling.

"Err,sakit lah!"Ariq menggosok kepalanya.

"Apahal?"Soal Adryan.

"Cari isteri aku."

***
"Seriously bro?!"Adryan,Ariq,Kevin,Frandy dan Chris menjerit lantang.

Khail diam sahaja.Sudah dicerita kepada mereka dari A hingga Z.

"Bapak ah!Papa kau tu dah kenapa?"Soal Adryan.Khail mengeluh.

"Kau dah tahu kan?"Jawab Khail tanpa nada.

"Sabar ye,sayang."Ariq mengusap kepala Khail lembut.

"Hoi!Lebih-lebih nampak!"Khail menjegilkan mata.Ariq melepaskan tawa.

"So Frandy boleh tolong kitorang tak?"Soal Rania mencelah.Layan Ariq memang tak kesudahnya.

"Of course I boleh."Jawab Frandy lembut.

"So apalagi?Buatlah!"Khail memberi arahan tegas.Frandy mencebik geram sebelum membuka kasar komputer riba tersebut.

"Sabar bro sabar."Chris menenangkan Khail yang jelas risau dan marah itu.

"Bila kau balik Malaysia?"Soal Khail tiba-tiba.Adryan menoleh.

"Dah 4 hari aku balik sini.Ada hal sikit dekat compony sini."Balasnya.

"Oh,bila kau balik Los Angeles?"Khail bertanya lagi.

"Maybe lusa.Aku pon tak pasti lagi.Tengoklah macam mana.Bini aku pon masih nak melepas rindu dekat parents dia kat sini."Adryan menjawab tenang.

"Dia jelah yang LA aku kena pergi England."Ariq mencelah mendatar.

"Asal?"

"Dia ada mesyuarat dengan ahli usahawan kat sana."Jawab Chris melihat Ariq dan Adryan sudah menunjukkan tanda-tanda hendak berperang.

Mana tidaknya?Adryan memaksa si Ariq ke England manakala Ariq tidak mahu.

"Oh,itu je kot.Kau pulak macam mana still jadi headhunter ke?"Soal Khail kepada Chris itu.

"Dahtu dia nak jadi apa lagi?Tukang cuci jamban?"Ariq membalas selamba.

"Bangang."Chris menjeling.Khail tertawa hambar.

"Aku dah dapat location bini kau!"Jerit Frandy.Khail dengan pantas bergerak ke sebelah temannya itu.

"Mana?"Soal Khail tidak sabar.

"Err,actually dia pergi banyak tempat tapi aku rasa dua tempat aja yang patut kau tahu."Frandy berkata serius.

"Dekat mana?"

"Last location dia dekat Penang.Tapi first location dia......"Frandy memandang ke arah Khail sebelum menghela nafas

"Rumah Puan Sri Airena.Your mother-in-law."





#Sorry guys semalam tak update.
#Adik sis masuk hosp,appendix T_T
#Do comment if u wanna watch next chap and plis pray for my sister yang sekarang ni tengah dalam dewan bedah.Tq...
#Kalau tak best sorry!