181 Results Found for "Family"
Kau Yang Aku Cari

ezatul

0

Bab 1-3 Januari adalah permulaan bagi aku dan kawan-kawan aku yang lain bagi memulakan persekolahan pada waktu pagi untuk tingkatan 3.Aku sampai di sekolah dan sempat aku menyalam tangan cikgu-cikgu yang setia menyambut kedatangan murid-murid. Selepas Itu, aku terus ke kantin di mana adanya kawan-kawan aku di situ. Aku bersalam-salam dengan kawan-kawan aku yang datang lebih awal aku. Selanjutnya, kami bercerita tentang percutian kami. Pada pukul 7:15 jam loceng sekolah berbunyi dan guru meminta kami semua pergi ke dewan.Dan seperti biasa kami akan beratur mengikut kelas sebelum menyanyikan lagu negaraku, lagu negeri Perak dan lagu sekolah. Kami juga mendengar ucapan dri pengetua kami sebelum kami bersurai masuk ke kelas masing-masing bagi memulakan pelajaran.Aku dan kawan baik aku, Nisaa, terlebih dahulu berjalan masuk ke kelas untuk `cop' tempat duduk.Setapak lagi sebelum masuk ke dalam kelas, langkah kami terhenti sebab ada guru di dalam kelas. Nisaa berbisik kepadaku`Wei cikgu lelaki ni cikgu melayu ke cina'. Aku pandang dia faham sangat Kalau dia tanya kat aku macam tu sebab cikgu tu rupa China. Aku hanya menjengketkan bahu tanda tidak tahu. Aku tidak pedulikan nisaa lagi lalu terus mengucapkan selamat pagi kepada cikgu tersebut.Cikgu bagaikan termenung lalu sedikit terkejut ku lihat.Dia memandang kami lalu tersenyum dan menyuruh kami masuk. Beberapa minit kemudian, baru kelihatan kawan-kawan aku yang lain muncul di hadapan kelas.Mereka turut mengucapkan selamat pagi sebelum masuk. Geng-geng aku yang kami berdua tinggalkan tadi menuju ke arah meja kami lalu mengambil tempat masing-masing. Lia memandang aku dan nisaa lalu bertanya sedikit berbisik`Cikgu ni cina ke melayu'. Kami hanya menjengketkan bahu tanda tidak tahu.

Aku Milik Dia tajuk jgn trlalu melihat kpd prasaan lalu. trlalu murahn maruah kita x ada rasa hrga dan nolai diri.

Naura Qalisa

0

Bukan semua yang kita impikan akan menjadi kenyataan. Bak kata orang tua-tua nasi kalau sdh hampir ke dalam mulut kita pun tapi kalau bukan kepunyaan kita tetap akan jatuh. Begitu la juga dengan cinta di antara Emma Walisha dan Daniel Tan. percintaan mereka terpaksa diakhiri kerana Walisha terpaksa kawin juga dengan Al-Ameen, anak kawan bapanya. Namun bagi daniel, dia tetap ingin memperjuangkan cintanya bersama Walisha. 'Daniel, you see by yourself, no matter how we've tried, at the end i just will end up with him' 'I will never give up. i will fight for our love. I hope you will do the same, Iesha' Cinta tidak semestinya memiliki Al-Ameen Irshad, anak sulung Dato Wiliam, berkaliber dalam bidang perniagaan serta disegani ramai. Berbekalkan wajah pan asiannya, dia sudah cukup sempurna bagi para wanita diluar sana. Dia pasti mendapat apa yang dikehendakinya tapi siapa sangka cintanya ditolak oleh si dia yang begitu bertuah. 'I dont wanna trying the thing that i already know what will happen at the end' 'What will happen? ' 'You will marrying Emma Walisha' 'Who says that? ' we never know what will happen in our future, Via seline' 'Before i get hurt, i dont want to tried' 'Okay, this is your choice' Takdir menemukan cinta dua insan yang masing2 bergelut dengan kisah hati yang menyesakkan. Mampukah rumahtangga yang dibina bertahan hanya berdasarkan amanat keluarga ataupun mungkin cinta terbit di hati mereka?

60 HARI

DON'T ASK

0

"Kau akan pinjam badan si Nancy.Si Nancy start kerja jam 11pm sampai 7am setiap hari.Jadual dia setiap hari kerja malam saja.Jadi kau boleh pinjam badan dia start jam 7am sampai jam 10pm saja."Bilang lagi si Kevin sambil letak jari telunjuk dia di atas hidung si Hanna.Si Hanna kasi tepis jari si Kevin. "Tiada perempuan lainkah kevin?cubalah bagi yg cantik sikit.Pandai jaga penampilan diri.Yg pandai bergaya."Bilang si Hanna cuba membantah.Terus si Kevin peluk tubuh sambil senyum sinis sama si Hanna."Perempuan ni takdir kau.Sudah ditentukan.Sy bukan suka2 mau bagi.Kalau kau tidak mau sudahlah.Sy hantar kau terus masuk pintu cahaya!" Bilang si Kevin mengugut si Hanna.Terus si Hanna kasi muncung mulut dia. "Yalah! Yalah! Sy buat."Bilang si Hanna mengalah sambil merungut."Ingat Hanna!Esok start jam 7am sampai jam 10pm saja.Kamu boleh pinjam badan si Nancy selepas jam 7 sewaktu dia tidur.Jangan takut.Semua akan ok saja.Tapi jangan sesekali kasitau orang yg kamu adalah Hanna selepas pinjam badan si Nancy.Sebab misi kamu akan gagal serta merta dan sy terpaksa hantar kamu masuk pintu cahaya." Bilang si Kevin lagi.Si Hanna kasi angguk kepala dia saja. "Naah..Ini gelang tangan dan gelang ini tidak boleh ditanggalkan dari tangan kamu.Setiap titisan airmata yg 100% original akan terkumpul disini.Dan setiap kali kamu cuba untuk bagitau orang yg kamu adalah Hanna, gelang ini akan bertukar menjadi merah dan sangat panas.Kalau gelang ini pecah hidup kamu berakhir." Bilang lagi si kevin kasi explain si Hanna.Si Hanna mengganguk saja.Lepas tu ada gelang yg sangat cantik d tangan si Hanna.Tapi dalam hati si Hanna dia takut suda. "Sekarang kau tunggu sini.Tunggu sampai si Nancy pulang rumah lepas tu ikut dia.Dia tidur baru kau masuk dalam badan dia.Sy jalan dulu ada kerja lain." Bilang si Kevin terus hilang dari pandangan si Hanna.Terus si Hanna masuk dalam kedai Orange tu.Dia pigi ikut si Nancy.Dimana si Nancy pigi disitu juga si Hanna. Roh si Hanna boleh menembusi apa saja.Tapi kalau dia mau sentuh benda tidak boleh kecuali barang2 yg si Kevin bagi.Si Kevin ada bagi dia satu telefon dan telefon itu juga hanya boleh digunakan sewaktu emergency.Si Kevin sempat pesan si Hanna yg dia kena cari duit sendiri semasa meminjam badan si Nancy. Si Hanna boleh gunna barang2 peribadi si Nancy macam pakaian,alat make-up atau peralatan dalam barang rumah Nancy.Tapi si Kevin juga bagi amaran keras untuk tidak menggunakan duit yang si Nancy ada dan makanan si Nancy.Si Hanna perlu tanggung itu semua semasa meminjam badan si Nancy tapi si Kevin cuma bagi 100 ringgit untuk tampung si Hanna sementara waktu. _____Hospital____ Si Hanna balik semula pigi Hospital.Kali ni dia nampak si Michael duduk ditepi katil dia.Manakala si Camela sama Andrea bediri di bahagian kaki si Hanna.Diorang pun sedih juga.Si Fred di luar sedang duduk di kerusi.Mama sama Bapa si Hanna duduk di kerusi tepi kati si Hanna sambil mennagis.Muka si Michael sedih tengok keadaan badan si Hanna yg terlantar diatas katil.Pelan-pel an si Hanna pigi dekat dia.Tapi bila si Hanna sentuh si Michael.Tapi sentuhan menembusi badan si Michael. "Michael...Mama..Bapa..Camela..Andrea..Kamu sabar arr.Sy pasti akan kembali juga.Doakan sy saja.Sy harap kamu tidak mengalah sama sy." Bilang si Hanna ni.Pelan-pelan airmata dia jatuh.Sebak dia tingu kawan-kawan dia,ibubapa dia begitu.Itu bukan kemahuan Hanna.Tapi takdir menentukan segalanya. Tiada satu orang pun yg dapat melawan takdir kalau itu sudah ditentukan.Hanna pasrah dengan apa yg telah berlaku sama dirinya.Dia juga berfikir telah menyusahkan keluarga dan kawan-kawan dia.Keran si Hanna lah diorang jadi begini.Hanna kau kena bertarung untuk hidup kau! ******RUMAH NANCY******** Selesai kerja jam 7am tu terus si Nancy pulang rumah.Kebetulan rumah yg si Nancy sewa tu tidak jauh dari tempat dia kerja.Hanna hanya mengekori si Nancy dari belakang.Sebenarnya si Hanna pun tidak sabar mau cuba macam mana rasa meminjam badan orang lain.Atau lebih tepat merasuki badan si Nancy. Tapi 'Rasuk' adalah perkataan yg kurang bagus sebab perkataan 'Rasuk' lebih tepat untuk orang2 yg dimasuki roh2 yg jahat.Roh2 yg jahat itulah yg manusia panggil hantu.Roh yg tidak diterima oleh bumi dan langit.Sebab itu roh mereka terperangkap di antara bumi dan langit.Tidak boleh menyentuh bumi dan langit. Sampai rumah Nancy terus memasak maggi.Didalam hati Hanna 'Adakah Nancy hanya memakan maggi setiap hari'.Sebab banyak bungkusan maggi yg tersusun didalam dapur kecil Nancy.Selesai makan barulah Nancy terus tidur diruang tamu yg juga merupakan bilik tidur ya.Setelah memastikan Nancy telah tidur dan tidak sedarkan diri barulah si Hanna pelan-pelan mendekati Nancy. Kemudian si Hanna melutut dan tunduk mendekati muka si Nancy.'I'm sorry Nancy.Sy terpaksa buat begini' bilang si Hanna di dalam hati.Beberapa saat kemudian Hanna sudah berada didalam badan Nancy.Pelan-pelan si Hanna buka mata lepas tu membangkitkan badan si Nancy.Kemudian berdiri dan pigi didepan cermin.Tiba2 si Hanna menangis.Terharu dia nampak roh dia dalam badan si Nancy.

Hati Wanita

Marliana Wahid

4.3

"Tercipta lah sebuah cerita yang terlalu bnyk mengajar, aku tentang keindahan, kesabaran, dan juga kekuatan, Hatiku dipenuhi dengan rasa Cinta, cinta dari sang persahabatan, cinta kekeluargaan, cinta yang tak pernah aku rasa erti kekecewaan Nya," "Marlina.. adalah kakak aku, dan aku pula ialah "Marliana sweet kan nama kami hehe.. kami adik beradik yang paling banyak bergaduh.. tapi gadu-gadu sayang jer pun..." Pada ketika itu umur.. Lina baru masuk 12 tahun. dan Aku pula berumur 11 tahun. pada masa tu masih berjiwa mentak, dan belum kenal dunia seisinya." Aku yang selalu dipanggil oleh Papa.. dengan Mama.. sbgai adik. dan sampai lah ada tujuk orang adik. beradik tetap juga dipanggil dengan nama adik.. kakak adik lah lebih kurang adik-adik panggil macam tu.. geramNya juga rasa sebab kena panggil kakak.. adik lagi.. tapi comel lah.. hehe.. kakak marlina pula selalu dipanggil oleh Papa ngn Mama dengan panggilan kakak Linang,' Kak Lina sebenarnya berjiwah kental dan emosi yang sangat kuat bila dah marah boleh bertukar jadi raksasa Hahaha," Sejak umur Lina 14 tahun dia dah mula berkerja.. maklumlah pada masa tu.. hidup susah sangat. sampai tak sempat nak belajar.." Tentang Aku pula.. kalau aku nie jenis yang cepat terasa cepat ambil hati. dan semua benda kena serius aku buat. sejak Kak Lina kerja..' aku sibuk jaga adik-adik sampai lah mereka besar.. semua, Kak Lina garang orangnya so adik-adik takut bila Kak Lina yang jagakan dorang walau macam mana sekalipun.. kenakalan dan kedegilan adik adik ku.. aku tetap sabar dalam melayani mereka, specialy kakak Lina sangat garang, bagai kan nak makan orang.. kalau time emosi dia tak stabil.' tapi kak Lina tetap sayang pada aku dan juga adik adik dia juga berhati mulia," garang macam mana pun dia, adik beradik lah number satu kawan yang dia ada dalam dunia nie," "Adik.. jom teman kakak Lina "Shopping" nak tak? tapi adik belanja tambang lah Yeah, kata Lina," "Tak nak lah adik tak dah duit papa tak bagi kak Lina jer lah yang belanja. kak Lina kn bnyk duit, adik tak dah kerja lagi macam mna nak pergi "Shopping" balas ku," dengan muka yang agak Serius," "Hahaha.. takapa kak Lina belanja adik ikut jelah! nak ikut ke tidak.? Kata Lina," "Mesti lah nak ikut..' siapa yang tak mahu kalau dibelanja.. hahaha' balas ku." "Kalau nak ikut pergi siap cepat.. kalau lambat sngt.. kak Lina tinggal.' Kata Lina." **** "Mama siap dengan notes dia lagi kirim barang dapur lah tu hehe.. : bisik hati kecilku." "Mama nak ikut sekali ke pergi pekan ? Soal ku," "Tidak dik. Mama.. cuma nak kirim brng dapur je jangan lupa pula yeah. tolong belikan. sebab Mama nak tolong papa berkebun. nie klau tak mama nak ikut juga.. jawap puan Rina sambil tersenyum" "Duit mama.. mana tak kan nak kirim barang dapur kot tak ada duit ? : Kata Lina hairan" "Mama tak ada duit lagi.. pinjam duit kak Lina lah dulu.. ya kata mama dengan bibir yang tersenyum." sejuk je.. mata memandang mama.." "Tapi maaa.. kak Lina tak cukup duit nie lepas tu belanja adik lagi tak cukup.. Mama pinjam lah duit papa," kata Lina," "Hurmm kalau mama pinjam duit dengan papa.. mesti papa tanya itu ini.. kak Lina pun tahu kan papa mcm mna orangnya.. kata Puan Rina, Akhirnya kak Lina mengalah "Baik lah Mama Insya Allah nanti kak Lina Belikan.. kami pergi dulu mama.. kata Lina," "Hati-hati jalan tu,' pesan puan Rina." "Baik maa.. InsyaAllah," kata anak perempuan. Puan Rina sambil berlalu," "YA Allah Lindungilah anak-anak perempuanku.. Bisik hati kecil mama," **** _Mama dah biasa hidup susah dengan Papa, Mama sentiasa tabah dan rehda dengan takdir Allah benar juga kata Mama kalau kita mencintai seseorang kita kena terima seseorang itu dengan apa adanya barulah kita bahagia dalam berumah tangga,"_